Vanaf 2017 deponering in SBR bij KvK verplicht

De komende maanden worden er belangrijke stappen gezet bij de verdere introductie van Standard Business Reporting (SBR). Van verplichte deponering van het jaarverslag bij de Kamer van Koophandel tot een 'boete' die banken gaan rekenen voor kredietaanvragen die niet in SBR worden aangeleverd. De voornaamste ontwikkelingen in vijf punten.

Kamer van Koophandel

 Vanaf 1 januari 2017 zijn kleine bv's verplicht om hun jaarrekening in SBR te deponeren. Het gaat dan om het jaarverslag over 2016. Een jaar later gaat deze verplichting ook gelden voor middelgrote bv's.

 Banken en EHBA

 Ondanks dat de drie grootste banken ABN Amro, Rabo en ING al jaren er alles aan doen om ondernemers hun kredietaanvraag of -revisie in SBR aan te laten leveren, loopt het nog niet storm. Veel ondernemers zien niet in wat het voordeel voor hen is, terwijl het wel tot minder kosten leidt voor de banken. Het tegenargument van de banken, dat kredietaanvragen via SBR aanzienlijk sneller kunnen worden beoordeeld, maakt vooralsnog weinig indruk.

Het is de komende maanden aanleiding voor het Financiële Rapportages Collectief (FRC), waarin de drie banken samenwerken om SBR aan de man te brengen, om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. In samenwerking met diverse koepelorganisaties is de Eerste Hulp bij Aansluiting (EHBA) ontwikkeld. Ondernemers en intermediairs die op SBR willen overstappen kunnen via een helpdesk antwoord krijgen op vragen.

Op dit moment is het elektronisch ondertekenen van kredietaanvragen- of revisies nog niet mogelijk. De banken streven ernaar om dit binnen afzienbare tijd mogelijk te maken. Tot dat moment heeft de NBA samen met het FRC gekozen voor een tijdelijke oplossing, ontleend aan de gangbare praktijk bij controleverklaringen. Vaak wordt één controleverklaring ondertekend en bij de gewaarmerkte jaarrekening gevoegd. De overige verklaringen, zoals bij de publicatiestukken, worden ondertekend met de tekst 'was getekend' en de naam van de verantwoordelijk accountant.

250 euro 'boete'

De vraag van ondernemers 'wat levert het mij op als ik op SBR overstap' wordt binnenkort door de banken alsnog beantwoord. Maar waarschijnlijk op een manier die het bedrijfsleven niet had verwacht. Want ze zullen geen beloning van de banken ontvangen als ze hun kredietaanvraag in de toekomst via SBR indienen. Daarentegen zullen degenen die dit niet doen extra kosten moeten betalen.

Tenminste, ABN Amro en ING gaan dit doen. Beide banken brengen vanaf volgend jaar een bedrag van 250 euro in rekening per kredietaanvraag of -revisie die niet wordt aangeleverd via SBR. De Rabobank doet dit vooralsnog niet, alhoewel de formulering op de site van de bank hierover nogal cryptisch is: 'Vanaf 1 januari 2017 is het digitaal aanleveren via SBR bij de Rabobank de standaard voor een financieringsaanvraag of herbeoordeling van een lopende financiering. Levert u uw cijfers aan via SBR? Dan kunnen wij deze kosteloos verwerken.'

Ouderenkorting niet verwerkt in aanslag inkomstenb...

Nieuws

Actueel

Archief

 

Contact

Zo vindt u ons 
Contactformulier

Brouwerstraat 6 3364 BE Sliedrecht 
Leerlooierstraat 54 3194 AB Rotterdam-Hoogvliet

Wilt u snel contact? Klik dan hier.