VAR verdwijnt binnenkort mogelijk; gevolgen voor bedrijven en ZZP-ers

Veel bedrijven maken zich ernstig zorgen dat zij vanwege een wetswijziging loonheffing moeten gaan betalen voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die zij inhuren.

Deze zorgen spelen zeker ook in de transportbranche, waar veel met ZZP-ers (eigenrijders) wordt gewerkt.

Ook in de transportbranche ontstaan mogelijk problemen als de nu nog bestaande Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 april 2016 wordt vervangen door de Wet Deregulering Arbeidsrelaties. Die wet moet nog wel worden goedgekeurd als de Eerste kamer hier binnenkort over stemt.

Veel ondernemingen vrezen dat sommige zzp’ers die nu werken met een VAR alsnog als werknemer behandeld willen worden. Als de Eerste Kamer instemt met de nieuwe wet, zet dit de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers op losse schroeven en lopen opdrachtgevers het risico om aangesproken te worden voor premieheffing en loonbelasting.

Mogelijk extra kosten als VAR wegvalt

Bedrijven die werken met veel ZZP-ers zoeken naar mogelijkheden om geen rechtstreekse overeenkomsten te hoeven aangaan met zelfstandige opdrachtnemers.

Zij proberen nu hun zzp’ers te verwijzen naar payrollbedrijven en andere arbeidsbemiddelaars. Zo willen zij vermijden dat ze als werkgevers worden aangemerkt, met de extra kosten die daarbij komen kijken.

De vraag is echter of hierin een oplossing ligt voor de dreigende kostenverhoging. Zelfstandig ondernemerschap zal al snel ter discussie staat als opdrachtgevers en opdrachtnemers geen rechtstreekse overeenkomst aangaan. Bemiddelaars lopen dan het risico als werkgever te worden aangemerkt. Als zij hun verplichtingen echter niet kunnen nakomen, zoals afdracht van loonbelasting en sociale lasten, draait de opdrachtgever daar alsnog voor op.

Modelovereenkomst

Inmiddels is door de transportbranche een modelovereenkomsten voor de opdrachtrelatie met eigenrijders aan de Belastingdienst voorgelegd. Met deze modelovereenkomst wordt ernaar gestreefd om de opdrachtgever en opdrachtnemer zoveel mogelijk zekerheid te geven over fiscale strekking van de opdrachtrelatie.

Het blijft echter zo, dat onder de nieuwe wet de opdrachtgever meer risico loopt om toch als werkgever te worden aangemerkt, met als gevolg aansprakelijkheid voor premie- en loonbelastingafdracht. 

Wij blijven de ontwikkelingen de komende weken nauwlettend volgen en zullen u hierover nader berichten zodra er meer duidelijkheid is over de invoering van de wet.

Vanzelfsprekend kunt u contact opnemen met Peter Jan van Noortwijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) als u vragen heeft over de gevolgen van de nieuwe Wet Deregulering Arbeidsrelaties die mogelijk de oude VAR zal gaan vervangen.

 

 

 

Ouderenkorting niet verwerkt in aanslag inkomstenb...

Nieuws

Actueel

Archief

 

Contact

Zo vindt u ons 
Contactformulier

Brouwerstraat 6 3364 BE Sliedrecht 
Leerlooierstraat 54 3194 AB Rotterdam-Hoogvliet

Wilt u snel contact? Klik dan hier.