VAR verdwijnt per 1 mei 2016

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 2 februari 2016 de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) aangenomen. De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt daarmee per 1 mei, met een overgangsfase van een jaar.


Nieuw overeenkomsten

Onder de nieuw Wet DBA wordt getoetst of de overeenkomst tussen opdrachtgever- en nemer in overeenstemming is met de feitelijke situatie op de werkvloer. Alle generieke en sectorale overeenkomsten zullen worden gepubliceerd door de Belastingdienst (te vinden via Belastingdienst.nl) Bij specifieke, geanonimiseerde overeenkomsten is publicatie niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Als uit die overeenkomsten een nieuwe modelovereenkomst valt af te leiden, wordt deze nieuwe modelovereenkomst geformuleerd en gepubliceerd.


Opdrachtverstrekking en btw

Bij het uitlenen van personeel is btw een belangrijk punt, omdat de btw een kostenverhogend effect heeft. Vanuit btw-perspectief lijken de nieuwe DBA-modelovereenkomsten van de Belastingdienst ook tot nieuwe problemen te kunnen leiden. Om een dienstbetrekking te voorkomen, streeft men naar een opdrachtverstrekking. Een opdrachtverstrekking is normaal gesproken belast met btw, tenzij een vrijstelling van toepassing is.  Het is dus belangrijk om goed te beoordelen of op grond van de overeenkomst sprake is van btw heffing.


Werken met personeel zonder btw-heffing?

Een oplossing voor gezamenlijk werken met personeel zonder btw is bijvoorbeeld via een overeenkomst ‘kosten voor gemene rekening’. Het nadeel hierbij is echter dat ieder een deel van de kosten volgens een vooraf vastgestelde verdeelsleutel voor zijn rekening moet nemen, en deze verdeelsleutel kan niet meer gewijzigd worden. Partijen kunnen bijvoorbeeld ook een zogenaamde ‘pot-overeenkomst’ aangaan. Het gezamenlijke personeelslid wordt dan van een gemeenschappelijke bankrekening betaald en er zit geen vaste verdeelsleutel in.


Heeft u vragen over de nieuwe Wet DBA, neem dan contact op met Peter Jan van Noortwijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Ouderenkorting niet verwerkt in aanslag inkomstenb...

Nieuws

Actueel

Archief

 

Contact

Zo vindt u ons 
Contactformulier

Brouwerstraat 6 3364 BE Sliedrecht 
Leerlooierstraat 54 3194 AB Rotterdam-Hoogvliet

Wilt u snel contact? Klik dan hier.